Portfolio | Casa P

Casa P


  • 27 Jul


  • sorina

Locatie: strada Motoc, orasul Buftea

Suprafata teren: 819.97 mp

An: 2014

Input:

O familie doreste sa isi construiasca o casa pentru varsta a treia in care sa locuiasca permanent parintii impreuna bunica si temporar cei doi copii.

Cu cerinte specifice in privinta suprefetei pentru fiecare camera beneficiarul a cerut grupuri sanitare pentru fiecare dormitor, un hol de intrare generos si un living + dining compuse intr-un open space deschis spre terasa. Dormitorul matrimonial se doreste pozitionat la parter.

Aspectul exterior dorit este unul modern si in limita bugetului. Acoperisul agreat este cu sarpanta in pante cat mai alternate.

Deoarece bugetul nu a fost clar pentru nicuna dintre parti la inceput beneficiarul a dorit realizarea mai multor variante pe tema: una in care bunica ocupa dormitorul musafirilor la etaj, alta in care se construieste inca un dormitor la parter si alta in care bunica locuieste intr-o garsoniera adiacenta, cu intrare separata.

Output:   

Deoarece terenul este ingust si lung si cerintele urbanistice impun retrageri fata de limita terenului locuinta trebuie sa se desfasoare in adancime.

Varianta 1

Constructia se compune din 4 volume ce acomodeaza 3 zone diferite functional  –  parter zi si parter noapte plus etajul; volumele din parter, doua benzi paralele de aproape acelasi gabarit, sunt deplasate unul fata de celalalt pe directia laturii lungi a terenului lasand spatiu in fata si in spate pentru 2 terase si inlesnind luminarea si ventilarea naturala.

Spatiul de zi si spatiul de noapte sunt conectate la parter prin zona de tangenta ce reprezinta pachetul de intrare si spatiul destinat scarii.

Etajul este partial si se compune din 3 dormitoare, fiecare cu baie proprie, o baie de servici si multe terase generoase  peste parter.  Este impartit in 2 volume, mansardat si acoperit in pante opuse pe directie perpendiculara pe lungimea terenului.

Etajul si acoperisul contribuie la estetica jocul volumetric cu iesiri in consola si structura aparenta.

Din punct de vedere constructiv structura este gandita din cadre de beton la parter iar pentru etaj si acoperis se opteaza pentru o structura de lemn.

In privinta finisajelor fatadele sunt tratate in doua registre – placaj din piatra naturala pentru parter si tencuiala alba pentru etaj. Ferestrele sunt generoase cu tamplaria din lemn.

Varianta 2

In etapa aceasta la datele problemei s-au adugat nevoia unui demisol, nevoia de a minimiza suprafata parterului si dorinta unui spatiu de intrare care sa polarizeze trasee rapide catre fiecare  punct al casei.

Scara este adiacenta pachetului de intrare si transpare catre vizitator prin peretele cortina dispus pe 2 nivele in fatada principala.

Zona de zi si zona de noapte din parter sunt separate, dormitorul matrimonial este retras pentru mai multa intimitate spre partea din spate a casei iar bucataria, diningul si livingul sunt spatii consecutive ce pot functiona independent intr-un open space.

Etajul acomodeaza 3 dormitoare din care 2 dorite a fi in oglinda din punct de vedere al dotarilor si suprafetei insa fara a-si pierde individualitatea.

Structura este pe cadre de beton cu pereti din zidarie iar acoperisul este gandit cu structura metalica. Tamplarie este de aluminiu iar finisajul fatadei se face cu tencuiala decorativa alternata cu zidarie aparenta.

Varianta 3

Compozitia planimetrica a parterului respecta ratiunea cuplarii spatiilor in 2 zone principale – de zi si de noapte. Intrarea,  livingul si diningul se unesc intr-un open space caruia i se poate deschide si bucataria.

Pachetul dormitorului matrimonial este cuplat in acelasi volum longitudinal cu garsoniera pentru bunica. Cu intrarea separata in spatele casei, aceasta functioneaza independent de restul casei.

La etaj, cel de-al treilea dormitor se doreste a fi flexibil transformarii sale intr-un spatiu pentru studiu si recreere.