Portfolio | Casa unifamilială, sector 2, București, 2016

Casa unifamilială, sector 2, București, 2016


  • 03 Jan


  • sorina

Am lucrat la proiect în colaborare cu Headmade Architecture fiind implicată în toate etapele acestuia, de la tema de proiectare până la urmărirea de șantier.

Beneficiarul, constituit dintr-o familie cu un copil adolescent dispune de un teren în suprafață de 258 mp, de formă trapezoidală, îngustă, în sectorul 2, București, teren aflat la intersecția a 2 străzi secundare de circulație, teren de colț. Pe una dintre laturi este alipită la calcan o locuință P+2.

Clientul dorește să construiască pe acest teren o locuință de familie la al cărui parter să locuiasca cei doi soți iar etajul să fie destinat fiului lor.

Acoperișul și-l doresc tip terasă circulabilă, amenajată pentru petrecerea timpului liber pe parcursul sezonului cald. Se dorește, de asemenea, ca din spațiul curții să rămână suficient loc pentru o terasă și un spațiu verde amenajat cu plante și arbori.

Forma sitului are ca și primă consecință construirea pe lungimea lui, alipit la calcan. Forma constructiei este prin urmare compactă, mai restrânsă la parter și cu etajul în consolă pentru a păstra cât mai mult spațiu neconstruit pentru curte. Înălțimea maximă a construcției este atinsă la nivelul etajului tehnic, restrâns ca funcțiuni (centrală, chicinetă) și retras față de planul fațadei principale.

Formele contrucției sunt simple, geometrice, culorile sunt luminoase. Exteriorul este placat cu calcar Vratza sau tencuit cu vopsea albă specifică pentru exterior. Deschiderile vitrate, ferestre cu tâmplărie de aluminiu gri, sunt generoase pentru a lumina optim spațiul interior.

Din punct de vedere al organizării interioare locuința este împarțită în două apartamente învecinate pe verticală (living deasupra living, dormitor principal la etaj deasupra dormitorului matrimonial de la parter) cu scările adiacente și paralele cu latura alipită la calcan. La etaj, livingul este amplasat în zona de consolă pe două laturi, spre colțul sitului, pentru o perspectivă cât mai cuprinzătoare asupra împrejurimilor.