Portfolio | Concurs de soluții pentru modernizarea și reabilitarea zonei centrale a municipiului Câmpina

Concurs de soluții pentru modernizarea și reabilitarea zonei centrale a municipiului Câmpina


  • 27 Jul


  • sorina

Conceptul general se bazează pe dorința de a crea un SPAȚIU URBAN CONTEMPORAN în care să transpară VALORILE TRECUTULUI.

Delimitările vechilor parcele și clădirile de odinioară sunt desenate la nivelul pavimentului, exact pe traseul vechii Străzi Principale, prin preluarea ridicărilor topografice și interpretarea fotografiilor de arhivă. Oricine traversează zona va putea să înțeleagă și să recreeze dimensiunea și imaginea vechiului centru.

Astfel, promenada <Strazii Vechi> , cum am denumit-o, va aduce în prezent memoria Strazii Principale, “a caselor de odinioară” și a plimbărilor agale de duminică.

Mai mult, piatra comemorativă din dreptul Poștei iși va gasi acum sensul deplin prin identificarea exactă a locului construcției de care amintește.

Infloritorul trecut comercial al orașului se dorește reînviat prin crearea PIEȚEI NEGUSTORI,  loc care dă prilejul organizării de târguri de produse și meșteșuguri locale, a târgului de Crăciun sau a altor evenimente. Adiacent s-a reamenajat PIAȚA DE FLORI.

Atmosfera interbelică se dorește evocată de pavilionul de ceai, simbolul tihnei de odinioară.

SPAȚIUL URBAN CONTEMPORAN  propus este  structurat ca o stradă centrală – pietonalul Carol I – care leagă trei spații urbane importante, așezate într-un crescendo de scară urbană:

piațeta “ LA FÂNTÂNĂ” în dreptul străzii Mihail Kogalniceanu, PIAȚA BRADULUI și ARENA Urbana, punctul culminant al pietonalului.

ARENA este un spațiu public multifuncțional, gândit ca spațiu de odihnă informal, loc de joacă pentru copii (în zona de sprinklere de dalaj), loc de întâlnire pentru tineri, loc de repaos pentru vârstnici.

Tot aici se află pavilionul de ceai.

ARENA va putea găzdui scena pentru spectacole, concerte și evenimente, va putea fi platformă pentru festivaluri, iar pe timp de iarnă zona centrală este concepută pentru a fi folosită ca PATINOAR.

Pozitionată în zona cea mai înaltă a pietonalului oferind o belvedere asupra întregului centru amenajat, ARENA Urbană va dialoga cu două zone dedicate figurilor marcante ale lui Nicolae Grigorescu și Bogdan Petriceicu Hașdeu, fiecare dintre ei având un spațiu amenajat, adiacent Bulevardului Culturii.

PIAȚA BRADULUI are ca element special un mic amfiteatru pentru scurte spectacole urbane și este locul dedicat serbăriilor de Craciun și evident locul BRADULUI – un foarte frumos exemplar existent, care va fi împodobit an de an.

Piațeta “LA FÂNTÂNĂ” va puncta capătul pietonalului, oferind prilej de relaxare în zonele amenajate cu bănci sau terase.

GRĂDINA este  un spațiu de promenadă în care s-au păstrat elementele de vegetație valoroasă, la care s-a adăugat o plantație de arțari care să facă foarte vizibil cromatic trecerea prin anotimuri cu apogeul de roșu, toamna. Este o promenadă prin “grădinile caselor de odinioară”.