Portfolio | Concurs de solutii pentru modernizarea si reabilitarea zonei centrale a municipiului Campina

Concurs de solutii pentru modernizarea si reabilitarea zonei centrale a municipiului Campina


  • 27 Jul


  • sorina

Conceptul general se bazeaza pe dorinta de a crea un SPATIU URBAN CONTEMPORAN in care sa transpara VALORILE TRECUTULUI.

Delimitarile vechilor parcele si cladirile de odinioara sunt desenate la nivelul pavimentului, exact pe traseul vechii Strazi Principale, prin preluarea ridicarilor topografice si interpretarea fotografiilor de arhiva. Oricine traverseaza zona va putea sa inteleaga si sa recreeze dimensiunea si imaginea vechiului centru.

Astfel, promenada <Strazii Vechi> , cum am denumit-o, va aduce in prezent memoria Strazii Principale, “a caselor de odinioara” si a plimbarilor agale de duminica.

Mai mult, piatra comemorativa din dreptul Postei isi va gasi acum sensul deplin prin identificarea exacta a locului constructiei de care aminteste.

Infloritorul trecut comercial al orasului se doreste reinviat prin crearea PIETEI NEGUSTORI,  loc care da prilejul organizarii de targuri de produse si mestesuguri locale, a targului de Craciun sau a altor evenimente. Adiacent s-a reamenajat PIATA DE FLORI.

Atmosfera interbelica se doreste evocata de pavilionul de ceai, simbolul tihnei de odinioara.

SPATIUL URBAN CONTEMPORAN  propus este  structurat ca o strada centrala – pietonalul Carol I – care leaga  trei spatii urbane  importante,  asezate intr-un crescendo de scara urbana:

piateta “ LA FANTANA” in dreptul strazii Mihail Kogalniceanu, PIATA BRADULUI  si ARENA Urbana, punctul culminant al pietonalului.

ARENA este un spatiu public multifunctional, gandit ca spatiu de odihna informal, loc de joaca pentru copii (in zona de sprinklere de dalaj), loc de intilnire pentru tineri, loc de repaos pentru varstnici.

Tot aici se afla pavilionul de ceai.

ARENA va putea gazdui scena pentru spectacole, concerte si evenimente, va putea fi platforma pentru festivaluri, iar pe timp de iarna zona centrala este conceputa pentru a fi folosita ca PATINOAR.

Pozitionata in zona cea mai inalta a pietonalului oferind o belvedere asupra intregului centru amenajat,  ARENA Urbana va dialoga cu doua zone dedicate figurilor marcante ale lui Nicolae Grigorescu si Bogdan Petriceicu Hasdeu, fiecare dintre ei avand un spatiu amenajat, adiacent Bulevardului Culturii.

PIATA BRADULUI are ca element special un mic amfiteatru  pentru scurte spectacole urbane si este locul dedicat serbariilor de Craciun si evident locul BRADULUI – un foarte frumos exemplar existent, care va fi impodobit an de an.

Piateta “LA FANTANA” va puncta capatul pietonalului, oferind prilej de relaxare in zonele amenajate cu banci sau terase.

GRADINA este  un spatiu de promenada in care s-au pastrat elementele de vegetatie valoroasa, la care s-a adugat o plantatie de artari care sa faca foarte vizibil cromatic trecerea prin anotimuri cu apogeul de rosu, toamna.  Este o promenada prin “gradinile caselor de odinioara”.