Portfolio | West-Gate Parking Unit Facade

West-Gate Parking Unit Facade


  • 27 Jul


  • sorina

Proiect: West-Gate Park – Proiect de fatada parcare multietajata existenta

Localizare: Complex West Gate, bd. Iuliu Maniu, nr. 197, sector 6, Bucuresti

Faza: Concept

Scop:

Functional: inchidere partiala fata de exterior pentru o protectie impotriva vantului, precipitatiilor si soarelui fara a compromite iluminarea naturala in interior

Estetic: reper/semnal, aspect imbunatatit si finalizat

Descriere existent:

Parcare P+5 cu posibilitatea parcarii si pe acoperis; structura din BA ridicata in intregime; parapeti de 1.25m inaltime din BA in consola 0.35m fata de planul structurii intrerupte in dreptul stalpilor; sistem de scurgere ape pluviale aparent pe fatada. Corp principal in forma de paralelipiped dreptunghic de lungime aproximativa 110m reprezinta spatiul de parcare efecitv. In stanga si in dreapta lui, retrase catre spate, se afla rampele de acces catre fiecare nivel. Aceste rampe se traduc geometric in cate un corp cilindric cu ferestre impuscate, 5 pe nivel – dispuse paralel cu forma spiralata a rampei.

Descriere propunere:

Fatada principala:

Asupra scheletului existent se intervine cu elemente de inchidere metalice: structura + tabla perforata – exclusiv in dreptul golurilor, acolo unde exista nevoia functionala de protectie impotriva vantului si precipitatiilor. Geometria interventiei trimite catre ideea de valuri: structura de inchidere iese in relief (max 50cm) fata de planul parapetilor pentru ca mai apoi sa se retraga pana la tangenta cu stalpii. Geometria este modulara: realizeaza concavitatea pe latimea a doua interaxe si convexitatea asemeni. Intre doua niveluri valurile sunt alternate – pe aceleasi doua interaxe la un nivel este partea convexa a valului iar pe urmatorul cea concava.

Imaginea creata este una dinamica – volumul arata diferit din orice unghi si este sugerata ideea de miscare.

Din punct de vedere finisaje – se propune un aspect industrial. In acest mod ne pliem pe existent si intoarcem „dezavantajul” betonului aparent in favoarea noastra. Unui vizitator sau vizualizator al constructiei nu ii va fi ascunsa structura ce sustine tabla cutata „valurile”. Tabla perforata aleasa va utiliza perforatii de aproximativ 50% gol/plin astfel incat sa se ajunga la un compromis ideal intre protectie fata de precipitatii si vant si iluminare. Perforatiile vor fi de forma alungita – paralele cu valul pentru a accentua orizontalitatea si directia miscarii. De la distanta textura tablei va conferi un efect de  discreta transpareta intre interior/exterior.

Clindrii:

Pe zona cilindrica se opteaza pentru acoperirea golurilor cu tabla perforata intr-un plan paralel, decalat fata de planul cilindrului. Am considerat ca geometria volumului este suficient de particulara si se potriveste in sine cu geometria ondulatorie a inchiderilor corpului principal. Prin urmare, inverventia se va supune acesteia si nu o va contrazice. Se propun benzi de tabla perforata paralele cu golul dar nu restrictionate la latimea acestuia; se prelungesc stanga, dreapta ferestrei si de asemenea alterneaza ca dispunere intre niveluri. In acest mod se pastreaza discret ideea de joc si se accentueaza efectul de „spirala”.